26 de juliol del 2008

Karadzic detingut. Un criminal menys i les consciències occidentals més tranquil·les

Radovan Karadzic ha estat detingut. Aquesta setmana ens felicitàvem per aquesta bona notícia i ens sorpreníem per l'esperpèntica (mai millor dit) imatge d'un dels principals actors en la carnisseria ètnica en que es van convertir els Balcans durant els anys 90.
Fins aquí poc més hauria de comentar. De comentaris ja n'han fet, i molt encertats, els companys Raül, Jordi i Xevi. Però a mi m'agradaria expressar un punt de vista més general i llunyà de les veritats inamovibles de la premsa occidental.
Karadzic va ser un dement que ha de ser jutjat, encara que sigui amb retard, tot i que només sigui com a rescabalament de les seves víctimes. I el millor que podria passar és que el seu "compintxe" Mladic li fes companyia el més aviat possible. Però crec que la hipocresia amb que s'ha tractat tot aquest tema per part del poder polític i periodístic occidental és del tot denunciable.
A les repúbliques balcàniques encara resten molts personatges gairebé tan (sinó simplement tan menyspreables) com aquest parell. Molts viuen protegits per les autoritats dels seus països. Són autors de crims contra la població civil. La neteja ètnica la van començar els serbis, però no va ser patrimoni exclusiu seu.
criminals de guerra. Segle XXI
Els europeus tenim la pell molt sensible si de crims perpetrats al nostre territori es tracta. Imatges com les de Srebrenica i sobre tot Sarajevo ens van impactar, i de valent, però no em van impactar menys les de les neteges ètniques perpetrades durant els mateixos anys a l'Africa Negra. Cap a on mirava l'opinió publica i publicada europea i nord-americana? On són els responsables?
Tan cansats estem de veure les bestieses comeses pels governs sionistes a Palestina que ja només som uns poquets els que aixequem la veu? Es perseguirà els responsables? Es bombardejarà el país agressor?
I Iraq? Seran reclamades responsabilitats als promotors d'aquella matança per part del TPI? Algú se'n recorda de Txetxènia i del demòcrata Putin? On són els assassins de Couso!!!?

Em satisfà, i molt, la detenció de Karadzic, però escoltant les opinions de la premsa i dels organismes governamentals occidentals semblaria que el dia que enxampin en Mladic el TPI haurà de tancar les portes. I precisament, la credibilitat se la guanyarà el dia que darrera Karadzic, Milosevic o Mladic desfilin criminals contra els drets humans com a Bush, Blair, Aznar, Olmert, Putin... Sinó semblarà que només seran bombardejats i portats davant el TPI els que contravinguin els desitjos dels EEUU i a més no tinguin prou poder militar per a defensar-se. De moment, només xinesos i russos es poden considerar al marge de la neta consciència occidental i del seu poder militar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Queda clar, Iñaki, per més literatura que hi posis, et dol la detenció de Karadzic. Jo l'he celebrat i, tot i que comparteixo les preocupacions que expliques envers d'altres genocidis, no m'ha ni passat pel cap usar-les com a rèplica a la detenció d'aquest criminal. Un criminal lliure menys, i la feina continua. Sí?

Asier Blas ha dit...

Gràcies a la detenció de Karadzik, he sentit una sensació de gran alegria i alleugeriment alhora que empipament. Empipament perquè encara que sigui trist dir-lo no es tracten igual els criminals de guerra serbis que els croatas o musulmans. No hi ha més que veure que ha passat amb Ante Gotovina i Tihomir Blaskic, o amb Franjo Tudman i Gojko Susak (ningú parla de la operació tormenta que va a comptar amb l'ajuda d'USA. Una neteja ètnica de més d'entre 200.000 i 300.000 persones, aaah clar, que els serbis no són persones... Amnistia Internacional: http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR64/002/2005 ). Ja sabem que la historia sempre la escriu qui venç, y si es veritat que el Karadzik i Mladic han d'estar davant d'un Tribunal, però no son els unics que als balcans haurien de passar por els tribunals, uns tribunals neutrals clar, no els que son amics d'uns i enemigs d'altres. De totes maneres, molt bé que aquest montenegrí sigui ja a pressó (Karadzik), esperem que no passi el mateix que amb el altre (Milosevic).

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails