28 de maig del 2008

Guanyar-se la vida no pot significar la mort

Un noi mor en un accident laboral en caure per una claraboia a Santa Eugènia de Berga. 16-05-2008. George Florin Topa, un noi de 22 anys que treballava per a una empresa de Sant Julià de Vilatorta, va morir divendres a la matinada a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Cap a dos quarts de dotze del matí va patir un accident laboral quan estava instal·lant un sistema de plaques solars a la teulada de l’empresa Mobles Grau, a Santa Eugènia de Berga. La víctima anava sense mesures de protecció, se li va trencar una claraboia i es va precipitar cap a l’interior de la nau, en una alçada d’uns 15 metres. (9 nou, ed.digital)
Accident laboral mortal a Sant Pere de Torelló.
07/02/2008. Accident laboral en el que ha resultat mort Gregorio G.V., de nacionalitat espanyola, 30 anys i veí de Vic (Osona ). Els fets han succeït a l'interior del túnel quan la persona finada ha estat atropellada per una de les màquines que estan realitzant treball al túnel, segons han informat els Mossos d'Esquadra. (osonadiari.cat)
Sis morts en una jornada negra d'accidents laborals a Espanya.
26/05/2008.
Tràgic accident laboral en el sector de la construcció. Quatre persones han mort i dues més han resultat ferides en un accident a les obres de construcció del nou estadi del València, el Mestalla. Segons han informat els bombers i la Policia Local, tot apunta que l'accident s'ha produït quan s'ha desplomat la bastida sobre la qual treballaven. No han estat, però, les úniques víctimes mortals. Dues persones més han mort en dos altres accidents laborals a Lleó i Segòvia. El ministre de treball, Celestino Corbacho ha lamentat les morts i ha dit que augmentarà la plantilla dels inspectors. (3cat24.cat)

La patronal sevillana diu que les drogues són el principal risc laboral. Uns 85.000 obrers de la construcció de Sevilla estan cridats avui a cinc dies de vaga per reclamar la jornada intensiva a l'estiu i evitar així treballar a temperatures de gairebé 50 graus. Però segons el president de la patronal sevillana Gaesco, Miguel Rus, el consum d’alcohol i drogues en les obres té més risc laboral que la jornada contínua. Segons l'opinió de Rus, l'argument sindical és una excusa "menyspreable" i "no té cap fonament". (El Periòdico)

L’any 2007 van morir 105 treballadors a Catalunya i els dos primers mesos de 2008 portàvem 14. A l’Estat espanyol l’any 2007 van morir 841 treballadors i només en el primer trimestre de 2008, 227. Aquestes estadístiques no contemplen el morts en accidents in itinere.

Segons s’ha sabut, el 80% dels treballadors de les obres de l’estadi de Mestalla, on aquesta setmana van morir 4 treballadors, treballen per a subcontractes.

841 morts en 2007, 227 fins el març de 2008. En el mateix període de temps ETA ha assassinat de manera sanguinària 4 persones. De cap de les maneres voldria minimitzar l’impacte ni la crueltat d’aquests crims, però és inadmissible i repugnant el silenci i el passotisme amb que es tracta la mort de milers de persones que l’únic que volen es guanyar-se el pa.

No he vist manifestacions de l’església, ni del PP, ni de la patronal. No hi ha condemnes dels partits democràtics. La patronal a més de no condemnar insulta els treballadors acusant-los de borratxos i drogoaddictes. No hi ha plaques, ni homenatges. No s’il·legalitzen les organitzacions patronals. La guàrdia civil no visita obres, ni empreses per a buscar els responsables i fer complir la llei. No hi ha col·laboració internacional...

Només EUiA ha posat a sobre de la taula aquest tema com el prioritari per a 2008. Ja des de 2007 cada primer dimecres de més EUiA es concentra a la Plaça de Sant Jaume per a solidaritzar-se amb les víctimes i els seus familiars i denunciar la xacra que suposa la sinistralitat laboral. Només hi ha concentració si el mes anterior han hagut morts. Per desgràcia, de moment, pocs mesos hem pogut faltar a la tràgica cita.

Fins a quan la subcontractació. Fins a quan reduir costos laborals. Fins a quan contractes precaris. Fins a quan estalvi pressupostari en matèria d’inspecció i seguretat i salut. Fins a quan anar a guanyar-se la vida seguirà suposant la mort. Fins a quan...

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails