20 d’abril del 2008

Guarderies a Vic. Servei públic? (2)

Fa uns dies parlava de les noves guarderies municipals de Vic (post). Incidia en el tema de la manca de servei públic: guarderies públiques a preu similar a les privades, servei de titularitat pública que deixa al marge bona part de la població (la de menys recursos).

Divendres el 9nou confirmava una notícia de la que ja m’havien parlat: el tancament de tres guarderies privades.
Queia pel seu pes un dels arguments esgrimits per l’equip de govern vigatà (i els altres grups de l’oposició que en aquest tema li donen suport) per a justificar la creació de la fundació privada encarregada de gestionar aquests recursos públics i la no aplicació de tarifes veritablement públiques: la preservació de les guarderies de titularitat privada.

Alguns podran pensar que el tancament d’aquestes tres guarderies es deu a la manca de demanda d’aquest servei davant l’augment de l’oferta que suposa la creació de les tres guarderies públiques. Però jo penso que aquesta anàlisi és del tot equivocada.

El problema està precisament en que la creació d’aquestes noves guarderies públiques suposa un augment de l’oferta en el mateix tipus de població que ja utilitzava el servei privat: el que pot permetre’s (amb més o menys dificultats) gastar-se un mínim de 250 euros en portar un fill a la guarderia. Aquesta oferta, que ja cobrien les guarderies privades es veu augmentada per les noves guarderies, i és clar, les que es trobaven en una situació més feble tanquen. La iniciativa pública competint de tu a tu amb la privada i buscant els mateixos objectius, curiós!

És la constatació de la manca de criteri de l’equip de govern. Creen unes guarderies que competeixen pel mateix tipus de població que les privades (fent tancar alguna d’elles) i deixen sense servei una bona part de la població que no pot permetre’s pagar el preu d’aquest servei “públic”. Ni amplien el servei a un altre tipus de demanda, ni eviten el tancament d’alguna privada.
Una clara constatació que només s’està substituint una oferta per una altra d’igual: algun dels pares que portaven els fills a aquestes guarderies que ara tanquen es mostren satisfets ja que algú els ha dit que passarien en bloc (ells i els professors) a la nova guarderia pública. Mateixos professors, mateixos alumnes i un preu lleugerament inferior. Tot queda en família (que també deuen pensar els Vila d’Abadal i els Erra).

I totes les persones que no poden pagar aquests preus populars? Doncs, els tocarà continuar esperant.

traducción al español

un altre tipus de guarderia, aquesta però més barata

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails