9 d’octubre del 2008

Era la forma o el fons de la consulta el que realment importava?

El govern espanyol va impugnar davant el TC la consulta que plantejava el lehendakari Ibarretxe a la ciutadania basca. El motiu no va ser el fons, el que es preguntava, sinó la forma.
L'únic competent a l'estat espanyol per a plantejar un referèndum és el govern central. Les al·legacions del govern basc dient que la pregunta no era vinculant no van ser ateses. Que no, que no i que no. No es podia consultar i prou.


Ara llegeixo al diari Público que el TS dóna la raó a l'ajuntament andalús d'Almuñécar, que el seu dia va plantejar als seus ciutadans una consulta popular sobre l'aprovació del PGOU.

El Consell de Ministres va declarar la consulta com a "no conforme a dret". Ara el TS declara nul aquest acord del Consell de Ministres.


Pel que sembla, la sentència del TS sí considera oportú que una administració diferent de la central consulti la seva ciutadania. Per tant dedueixo que el problema no estava en la legitimitat per a consultar, sinó en el contingut de la pregunta. El contrari ens portaria a la conclusió que el president d'una Comunitat Autònoma no té legitimitat per a consultar la seva ciutadania i l'alcalde d'un petit municipi sí.


Molts municipis consulten la seva ciutadania sobre qüestions molt diverses, i ningú diu res. La consulta plantejada pel lehendakari no suposava cap mena de modificació de l'estatus polític ni jurídic d'Euskadi. Ni era vinculant, ni es votava la independència de cap territori.

De fet, ni tan sols molestava la pregunta. El que es pretenia a tota costa era evitar la resposta de la ciutadania basca.

Ja sabem que la immensa majoria del poble basc està en contra de la violència cega d'ETA, ens ho recorda tothom constantment i és una argumentació que es dóna perquè la banda armada abandoni les armes (que no representa al poble basc). Però el poble basc, a més de posicionar-se en contra d'ETA, també té opinió sobre d'altres temes. Demanar-la no sé si serà il·legal, el que si que penso és que hauria de ser legítim i normal.

2 comentaris:

rafa hortaleza ha dit...

no te engañes Iñaki, Ibarretxe sólo encontraba interés en esta propuesta en el medio que representa ya que la consulta era conocida su respuesta. Y lo que no entiendo es EBB de oveja lucera del Sr Ibarretxe...

Iñaki Escudero Vázquez ha dit...

Ibarretxe en su dia presentó un Plan. Fue tirado a la basura sin ni siquiera debatirlo o enmendarlo.
Después fue a unas elecciones con la promesa de realizar una consulta a la ciudadanía. Ganó esas elecciones.
¿Instrumentalización? Puede, pero los antecedentes son claros.

En Euskadi unos quieren la independencia y la defienden a punta de tiro en la nuca. Otros están en contra y no reniegan de la defensa que hace la Constitución del uso de la fuerza para mantener la "integridad territorial de la patria".
El Parlamento vasco se ha manifestado siempre de manera ámpliamente mayoritaria (incluso con votos a favor del PSE-EE) del derecho de autodeterminación. En todas las encuestas y estudios de opinión, 2/3 partes de la ciudadanía vasca se muestra favorable al reconocimiento de este derecho.
Que yo sepa en su dia el PCE y después IU defienden este derecho (incluso el PSOE) de la transición lo defendía (ya con Felipe de secretario general).

¿Que qué hace EBB? Pues yo creo que mediar (con otros) entre quienes quieren la independencia asesinando y quienes no renuncian al uso de la violencia para mantener la unidad de la patria (española). A veces con el empate inmovilista todos perdemos...

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails