10 de febrer del 2008

El vel a les escoles

Dins del marc de propostes populistes i racistes amb les que el PP vol acabar d’assegurar-se el vot de l’extrema dreta n’hi ha una que crec que si mereix ser analitzada amb més deteniment.

No és el famós contracte de bons costums PPopulars (que segur que jo no compliria), els únics contractes que han de signar els nouvinguts són els laborals per així acabar amb l’economia submergida que tant beneficia les butxaques de molts populars. Tampoc crec necessari analitzar les bajanades de senyoret de cortijo andalús, com les de l’engolidor de torrades (i vedella, quan va ser el ministre de les vaques bojes) Arias Cañete.

La proposta que sí que crec que és mereixedora de comentari és la de l’eliminació del vel a les escoles. Els populars argumenten la mesura (al igual que el nostre conegut fatxa local vigatà) en una hipotètica defensa dels drets de les dones, però també diuen que a Ceuta i Melilla no l’aplicarien en base a la idiosincràsia local. Per tant, en aquestes dues localitats els drets de les dones sí que poden ser, segons els populars, trepitjats.

Però l’argument definitiu que fan servir per justificar el seu racisme explícit és que a França també es va legislar en aquest sentit, i aquesta argumentació suposa una fal·làcia inacceptable. Jo estic d’acord amb la legislació que sobre aquesta qüestió s’ha fet a França, n’estic d’acord perquè al país veí el que s’ha legislat és sobre la presència dels símbols religiosos a l’escola i no sobre el vel.

A França, des de fa moltes dècades, el model d’escola majoritari i promocionat és el d’una escola pública de qualitat. Al igual que a d’altres països (Finlàndia, Suècia...) el model d’escola pública és senya d’identitat i motiu d’orgull d’aquell país. Una altra senya d’identitat és el laïcisme de l’Estat. Així, el que s’ha volgut garantir a França és el laïcisme a l’escola pública eliminant tota presència de simbologia religiosa. S’ha de recordar que aquesta mesura va ser criticada, abans que ningú, per Joan Pau II: “Quan la religió es relegada a l’esfera privada es perjudica la societat, ja que nombroses institucions socials i civils s’empobreixen”. Com he dit, jo veig bé la supressió del vel a l’escola, ja que defenso una escola pública i laica. Per tant, la prohibició del vel hauria d’anar acompanyada de la supressió del vel de les monges, dels crucifixos i de l’assignatura de religió; i tot plegat hauria de començar per la supressió dels concerts educatius amb les escoles religioses.

Com ben podreu imaginar, la proposta del PP no va en aquest sentit. Es una proposta racista i discriminatòria perquè només vol la prohibició de la simbologia d’una determinada cultura/religió mentre que proclama l’ampliació de la presència d’una altra. És molt significatiu que en aquest debat l’església hagi mantingut un mutisme sepulcral, ja ho diu la dita castellana: “Cuando las barbas de tu vecino veas pelar...”


1 comentari:

Anònim ha dit...

Quería saber si EUiA ha apoyado oficialmente la huelga en defensa de la educación pública, en cualquier caso, propongo que la gente cercana a EUiA (si fuese tb los de ICV mejor que mejor), intentéis colgar algún mensaje de apoyo a la huelga y en protesta tanto a la ley como a los servicios mínimos decretados, que han superado en la restricción del derecho de huelga, a los decretados por el gobierno de Aznar (y que todos nosotros criticamos lógicamente entonces).

Dejo un enlace al tema en el foroIU, creo que es muy preocupante la distancia que la política neoliberal y antiecológica del tripartito esta creando entre ICV-EUiA y los mov. sociales y ecologistas con la mejor expresión en el manifiesto del Foro Social Catalán.

http://www.nodo50.org/foroiu/viewtopic.php?t=4346

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails